любими герои

Начало | любими герои | Тарзан – най-прочутото момче от джунглата

Тарзан – най-прочутото момче от джунглата

Аз детето | 2015-04-30

Тарзан – най-прочутото момче от джунглата

Знаете ли, че досега са снимани 88 филма, в които Тарзан фигурира като главен герой, а първите филми за него са направени още по време на нямото кино. И като казваме 88 филма, изобщо не броим анимационните. Ако това не е известност, здраве му кажи. Най-голяма популярност обаче нашият герой получава от анимационния филм създаден от "Дисни" през 1999 година. Филмът дори получава няколко различни филмови награди и престижния "Оскар". Но нищо не свършва до тук: Тарзан е герой в огромно количество книги, комикси, телевизионни предавания, теарти, радио-театри и комикси, да не говорим за компютърните игри. Популярен е дори в далечна Япония, където е била издадена серия от комикси със заглавие "Кралят на джунглата Та-тян". В него частично се разказва за историята на Тарзан, примесена с много китайски бойни изкуства и сражения с вампири. От 1993 година е създаден и едноименен аниме-сериал. Сюжетът му първоначално бил замислен като пародия на американската култура, но още след първите два епизода си станал истински филм за момчето отгледано от маймуни.

Но кой всъщност е измислил Тарзан? Това не са нито японците, нито компанията за детски филмчета... Тарзан е литературен герой измислен от писателя Едгар Райс Бъроуз. Той е американски писател, най-известен със създадените от него истории за Тарзан и Джон Картър. Сещате ли се за Джон Картър и за него наскоро имаше филм? На една планета, а въпросният Джон имаше уникалната способност да скача много високо. Но нека се върнем на Тарзан. Първата книга за него е издадена през 1914 година, но самият Тарзан се появява малко по-рано. Малки разказчета за приключенията му в известен литературен вестник започва да има още през 1912 година.  Първата книга за него, която след това има още 23 продължения написани от различни автори се казва "Тарзан, храненикът на маймуните". И нищо чудно, както много добре знаем, Тарзан е отгледан от маймуна на име Кала. Това разбира се, не се случва по негово желание. Той има злощастната съдба да загуби и майка си и баща си, които са били британски лорд и принцеса. Те двамата и новороденият им син заминават на пътешествие в Африка. В един злощастен ден обаче корабът им се разбива и те да изхвърлени на западното крайбрежие на Африка. Майката на момченцето умира още тогава, а след няколко дни и баща му, защото е нападнат от маймуни. Така Тарзан бива отгледан и кръстен от група добродушни маймуни. Самото му име означава "бледокож". А истинското му знаете ли кое е? Джон Клейтън.
Макар че животът му не започва много добре, Таразан е много щастлив в джунглата – катери се по дърветата по цял ден, разхожда се сред топлите слънчеви лъчи и яде банани. Докато един ден не се запознава с момиче на име Джейн Портър. Тарзан се влюбва в красивата Джейн и решава да се върне обратно в Америка. Отначало му е трудно да свикне с нормални човешки живот, но постепенно се справя. Накрая дори се жени за Джейн и му се ражда син Джон.

Тарзан е един типичен пример за герой, които не се измъчва от никакви съмнения или угризения на съвестта. Той е и красив – с бяла кожа, висок, атлетичен, със сиви очи. Тарзан е голям моралист, посветен е изцяло на семейството си – и човешкото, и животинското, благороден и щедър. Тук разбира се разгледахме само малка част от неговата същност и история. И като казваме малка, наистина много малка, горещо ви препоръчваме да прочетете интересните книги на г-н Бъроуз. Ще бъдете потопени в едно истинско приключение в джунглата и извън нея. 



Коментари
3 коментара

Selena , 9 г.,

Публикувано на 04.05.2015

Супер е че сте измислили тези занимавки на децата браво!!!!!!!!!!!

Мила , 11 г.,

Публикувано на 24.07.2015

Филма е интересен!!!

Ивайла Христова, 10 г.,

Публикувано на 23.06.2017

Филмат е много интересен!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град